Τέχνες και Γράμματα

Ήδη από την αρχαιότητα οι Κερκυραίοι είχαν αποκτήσει φήμη στο χώρο των τεχνών και της εκπαίδευσης. Αξιοσημείωτοι μεταξύ αυτών ήταν ο Τιμόθεος, ο Απολλόδωρος, ο ποιητής Φίλισκος, και ο Ρωμαίος συγγραφέας Δράκων.
Κατά τη Βυζαντινή εποχή, η πολιτιστική και καλλιτεχνική παραγωγή της Κέρκυρας δεν είχε να προσφέρει πολλά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, υπήρχε σημαντική αύξηση λόγω της επιρροής της Δύσης και της τοπικής παράδοσης.

Το 1656, ιδρύθηκε η Ακαδημία των Ντει Ασσικουρατι .Η Πολιτιστική ανάπτυξη έληξε κατά τη διάρκεια των τουρκικών επιδρομών. Το 1732, όμως ιδρύθηκε ένα νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα, η Ακαδημία των Περιηηγητών. Ήταν η εποχή των μεγάλων μελετητων Νικηφόρου Θεοτόκη και Ευγένιου Βούλγαρης.
Το 1797, μετά την άφιξη των Γάλλων του Ναπολέοντα, ιδρύθηκε ένα τυπογραφείο και εμφανίστηκαν εφημερίδες και περιοδικά στην ελληνική και γαλλική γλώσσα .
Η Επτανησιακή Σχολή, στην οποία δίδαξαν οι πιο εγγράμματοι άνθρωποι της εποχής , ιδρύθηκε το 1808.
Μετά από μια περίοδο παρακμής, επανιδρύθηκε το 1824 από το φιλέλληνα Φρειδερίκο Γκίλφορντ, και συνέβαλε στη δημιουργία της ελληνικής γλώσσας.
Πολλοί μεγάλοι διανοούμενοι πέρασαν και έμειναν στην Κέρκυρα. Μεταξύ αυτών ήταν ο Ιάκωβος Πολυλάς, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, Λορέντζος Μαβίλης, και ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός μας ποιητής. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πολέμησαν για την ίδρυση της ελληνικής γλώσσας.


ΝΗΣΙΑ