Παραδόσεις και έθιμα της Κέρκυρας

Οι άνθρωποι της Κέρκυρας, αν και επηρεάζονται από τη Δύση και την ραγδαία τουριστική ανάπτυξη του νησιού, διατηρούν πολλές από τις παραδόσεις του νησιού, ειδικά αυτές που αφορούν τη θρησκεία.
Το Μεγάλο Σάββατο, το μεσημέρι, οι γυναίκες χαιρετίζουν την «Πρώτη Ανάσταση», συμβάλωντας στον ήχο απο τις καμπάνες με τη ρίψη πήλινων αγγείων απο τα μπαλκόνια των σπιτιών. Τ
ο βράδυ, μετά την εκκλησία, οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στην πλατεία Σπιανάδα και γιορτάζουν την Ανάσταση με την κατανάλωση «μαγειρίτσας», που οι ντόπιοι την αποκαλούν τσιλικουρδα, και πίνοντας μεγάλες ποσότητες κρασιού.

Για την γιορτή των Αγίων Θεοδώρων, οι ντόπιοι δημιουργούν μια κούκλα της Αγίας Θεοδώρας, που φέρει ένα καρπούζι στο κεφάλι της. Μετά τη γιορτή, το καρπούζι προσφέρεται στο κοσμο.
Την Πρωτοχρονιά, οι Κερκυραίοι προσφέρουν κλαδιά βασιλικού στους ξένους με τις ευχές για ένα ευτυχισμένο νέο έτος.

Υπάρχουν πολλά έθιμα και θρύλοι σχετικά με τον Αγιο Σπυρίδωνα τον πολιούχο της Κέρκυρας. Από την Ενετοκρατία, οι άνθρωποι παίρνουν το ιερό λίψανο του σε λιτανείες, κάθε μία από αυτές αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό θαύμα του Αγίου, προκειμένου να σώσει το νησί από την καταστροφή.
Το παλαιότερο είναι η λιτανεία του Μεγάλου Σαββάτου αφιερωμένη στη διάσωση των ντόπιων από πείνα το 1533. Η λιτανεία του την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και την Κυριακή των Βαΐων υπενθυμίζη την διάσωση των Κερκυραίων από τις πληγές το 1673 και 1629, ενώ η λιτανεία της 11 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στην ήττα των Τούρκων, το 1716.


ΝΗΣΙΑ