Αχίλλειον Κέρκυρα

achΑχίλλειον της Κέρκυρας. Το Αχίλλειο χτίστηκε 1888 – 1891 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Καρντίλο για την Ελισάβετ, αυτοκράτειρας της Αυστρίας. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαστούρι, όπου, παλαιότερα βρισκονταν το αρχοντικό του φιλοσόφου Πέτρος Βράιλας Αρμένης . Η κατασκευή χτίστηκε στο αρχιτεκτονικό ύφος της Πομπηίας, αν και περιλαμβάνει στοιχεία αποιωνική, Ρωμαϊκή και Αιολική τεχνοτροπεια. Το κάστρο ονομάστηκε «Αχίλλειον» προς τιμήν του Αχιλλέα, τον οποίο θαύμαζε η αυτοκράτειρα .
Μετά το θάνατό της το 1898, το Αχίλλειο δεν κατοικήθηκε για εννέα χρόνια, μέχρι την αγορά του από τον αυτοκράτορα της Γερμανίας Βίλχεμ τον ΙΙ το 1907.

Ο Κάιζερ έκανε διάφορες αλλαγές μέσα και έξω από το παλάτι. Αφαίρεσε δύο αγάλματα του Αχιλλέα, έχτισε ένα κτίριο, το οποίο ονόμασε τη Βουλή των Ιπποτών, προκειμένου να στεγάσει το τάγμα του, και αναδιαταξε τους κήπους. Κατά τη διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων, το ανάκτορο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο και αρχηγείο. Μετά το Β “Παγκόσμιο Πόλεμο, το Αχίλλειο έγινε δημόσια περιουσία. Μέσα στο παλάτι, μπορεί κανείς να θαυμάσει όμορφα έργα ζωγραφικής από την ιταλούς και αυστριακούς ζωγράφους, τα πιο εντυπωσιακά είναι τα έργα ζωγραφικής του Άγγελου Γιαλινα, ζωγράφου από την Κέρκυρα.

Η πιο αξιόλογη τοιχογραφία είναι η τοιχογραφία του θαλάμου υποδοχής που δείχνει τον Αχιλλέα να σέρνει το νεκρό σώμα του Έκτορα, μπροστά από το Τρωικό τοίχος. Στους θαλάμους, μπορεί κανείς να θαυμάσει τα προσωπικά αντικείμενα της Ελισάβετ και, έπιπλα του γερμανού αυτοκράτορα, κοσμήματα κλπ. Υπάρχουν επίσης εκθέματα με αγάλματα που αναπαριστάνουν ηρωες από την αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία, καθώς και πορτρέτα και γλάστρες.
Η διακόσμηση του Καθολικού παρεκκλησίου του στεγάζεται στο παλάτι έχει επίσης ιδιαίτερη ομορφιά. Διάσπαρτα μεταξύ των όμορφα διακοσμημένων κήπων και των σιντριβάνιών στέκονται τα όμορφα αγάλματα των εννέα Μουσών και διαφορων αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, καθώς και ένα μεγάλο άγαλμα του Αχιλλέα, που δημιουργήθηκε το 1909 από τον γερμανό γλύπτη Γκότζ με εντολή του αυτοκράτορα Βιλχελμ του Β. Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι το άγαλμα του «Αχιλλέα θνήσκοντα» που το εφτιαξε ο γερμανός γλυπτης Γουστάυος Χέρτερ. Ένα άλλο κτίριο στο Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τους αμαξάδες τις άμαξες και τα άλογα.


ΝΗΣΙΑ