Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας

Αρχαιολογικό Μουσείο ΚέρκυραςΤο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας βρίσκεται στην οδό Βράιλα., Κοντά στην παραλιακή εθνική οδό της Γαρίτσας. Τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού βρίσκονται εδώ, τα οποία εκτίθωνταν στο Μουσείο των ανακτόρων, σε άλλες εποχές. Το πιο ενδιαφέρον από αυτά τα εκθέματα είναι το δυτικό πέτρινο αέτωμα της Γοργούς (17 μ. πλάτος και πάνω από 3 μ. ύψος) και μέρος του ναού της Αρτέμιδος (590-580 π.Χ.), κατασκευασμένο από έναν Κορινθιο καλλιτέχνη.
Το παλαιότερο ελληνικό αέτωμα, που εξακολουθεί να υφίσταται, αντιπροσωπεύει την φτερωτή Γοργώ, περιτριγυρισμένη από φίδια, τα δύο παιδιά της Πήγασο και Χρυσάωρ (που σύμφωνα με το μύθο, γεννήθηκαν από το αίμα της, μετά τον αποκεφαλισμό της από τον Περσέα) και δύο λιοντάρια, πάνθηρες, ενώ στα πλάγια μπορεί κανείς να δει παραστάσεις από τις μάχες των Τιτάνων. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το αέτωμα είχε έντονα χρώματα, ενώ η Γοργώ ήταν συνδεδεμένη με την Αρτεμη, θεά που προστάτευε τα ζώα και τα θηρία.

Ένα άλλο έκθεμα είναι μέρος του αριστερού αρχαϊκού αετώματος (500 π.Χ.) που βρέθηκε κατά την ανασκαφή στη θέση του Φιγκαρέτο , που αντιπροσωπεύει μια σκηνή απο Βακχικό συμπόσιο. Μπορεί κανείς να θαυμάσει, επίσης, τα ευρήματα απο την νεολιθική εποχή, από το Σιδάρι, τα οποία περιλαμβάνουν αγγεία, σκεύη και την κεφαλή ενός λιονταριού από το ναό της Ήρας (7ος αιώνας π.Χ.). Άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα είναι το αρχαϊκό λιοντάρι (7ος αιώνας π.Χ.), που ανακαλύφθηκε κοντά στο άγαλμα του Μενεκράτη, καθώς και ένα μαυροκίτρινος νιπτύρας από την Αττική (6ος αιώνας π.Χ.). Μεταξύ άλλων, υπάρχουν αξιόλογα ευρήματα από τους τάφους της Γαρίτσας (7ος – 6ος αιώνας π.Χ.), τον Ναό των Ρόδων (5ος αιώνας π.Χ.), το Ναό της Αρτέμιδος στο Κανόνι (480 π.Χ.), το Μον Ρεπό, ο ναός του Απόλλωνα, αγαλματίδια τυπικής αρχαίας χειροτεχνίας, αντικείμενα από χαλκό και ελεφαντόδοντο, μια επιτύμβια πλάκα που εξαίρη τον αρχαίο ήρωα Αρνία, την στήλη του Ξέμπαρου(6ος αιώνας π.Χ.), καθώς και κέρματα, το σημαντικότερο είναι αυτό που απεικονίζει μια αγελάδα, που κυκλοφόρησαν μετά την απελευθέρωση της Κέρκυρας από τους Κορίνθιους.


ΝΗΣΙΑ