Αρχαία Κέρκυρα

kerkyraΗ Αρχαία Κέρκυρα ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της κατεδάφισης του βενετσιάνικου κάστρου του Αγίου Σωτήρα το 1843, στην περιοχή που οι ντόπιοι ονομάζουν Παλαιόπολη, στη χερσόνησο που τελειώνη στο Κανόνι. Ιδρύθηκε με την επωνυμία Χερσούπολη, από τους Κορίνθιους, τον 8ο π.Χ. αιώνα. Το τείχος (4ος αιώνας π.Χ.) που περιβάλλη την πόλη από τρεις πλευρές, χτίστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να περιβάλλεται από το λιμάνι του Αλκίνοου (το σημερινό όρμο της Γαρίτσας), στον Βορρά,τη λιμνοθάλασσα του Χαλικιόπουλου, επίσης γνωστή ως κόλπος του Χελαίου στη Δύση, και τη θάλασσα του Μον Ρεπό, στην Ανατολή.

Η αγορά της πόλης χτίστηκε βόρεια του σημερινού κόλπου της Γαρίτσας. Η Ακρόπολη ήταν χτισμένη στην τρέχουσα θέση της Ανάληψης. Ο μόνος υπάρχων πύργος του τείχους βρισκόταν στην είσοδο του λιμανιού του Αλκινόου, ενώ σήμερα αποτελεί το θεμέλιο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου. Σε κοντινή απόσταση από το νεκροταφείο, μπορεί κανείς να δει τον πύργο της Νερατζίνας όπου βρισκόταν η εκκλησία της Παναγίας και διατηρείται επίσης το άγαλμα. Αυτή είναι και η περιοχή του αρχαίου υδραγωγείου. Στην περιοχή της Γαρίτσας, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ίχνη από τάφους των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του αρχαίου νεκροταφείου της πόλης. Μεταξύ αυτών, το σημαντικότερο είναι το άγαλμα του Μενεκράτη.

Ο στόλος της πόλης κατέφέυγε στο καλά προστατευμένο λιμάνι του κόλπου του Χελαίου. Η είσοδος του κόλπου σχηματίζεται από τα δύο νησάκια της εκκλησίας των Βλαχερνών, μαζί με το πράσινο Ποντικονήσι που βρίσκεται απέναντι. Η πόλη χαρακτηρίζοταν από διάσπαρτους ναούς όλων των μεγεθών, που χτίστηκαν από τους πρώτους κατοίκους από την Κόρινθο και την Εύβοια. Οι μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι ναοί, χτίστηκαν τον 7ο και 6ο αιώνα π.Χ., και είναι ο ναός της Ήρας, της Αρτέμιδος, το Καρδάκι που χτίστηκε προς τιμήν του Απόλλωνα και το ναό του Διονύσου. Τα ευρήματα από αυτούς τους ναούς εκτίθενται στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο.


ΝΗΣΙΑ